Tulevaisuuden tekijä

Millaista on vaihtaa alaa 27 vuoden jälkeen? Maarit Kivilahti vetää nyt korttelikahvilaa: ”Ihan parasta”

Minut innosti ravintola-alalle

Toimin yli 27 vuotta A-lehdissä erilaisissa markkinoinnin tehtävissä. Viihdyin työssäni, mutta vuonna 2017 koin, että elämää täytyy olla muuallakin. Sanoin itseni irti tietämättä mitä ryhdyn tekemään, mutta luotin siihen, että löydän paikkani. Ajattelin, että olisi kiva työskennellä ruoan parissa, sillä ruoka on aina ollut minulle rakas harrastus.

Alalle siirtyminen oli lopulta sattuman kauppaa, sillä sain työtarjouksen Food Camp Finlandilta ja siirryin sinne projektijohtajaksi. Korona-aikana koko henkilökunta kuitenkin lomautettiin. En malttanut jäädä kotiin, joten aloitin kokkiopinnot Perhon aikuiskoulutuksessa.

Opintojeni loppuvaiheessa Korttelikahvila Mariankatu 18:n perustaja Niina Hietalahti kertoi muuttavansa ulkomaille ja pyysi minua tilallensa kahvilan toimitusjohtajaksi. Nyt olen kaksi päivää viikosta toimistossa ja kolme päivää keittiössä, mikä sopii minulle täydellisesti.

Haen inspiraatiota

Käyn paljon ravintoloissa Suomessa sekä ulkomailla ja seuraan somessa alan ihmisiä sekä alan julkaisuja. Yhteisöllisessä kahvilassamme on 42 osakasta ja aktiivinen hallitus, ja se on todella inspiroivaa.

Suurin haasteeni

Tämän päivän kustannuksilla kannattavuus on suurin haaste. Loputtomiin ei voi nostaa hintojakaan, enkä usko myöskään jatkuvan säästämisen voimaan. Täytyy kehittää koko ajan uutta ja miettiä, miten saadaan liikevaihtoa kasvamaan.

Inspiroin muita

Haastamalla ja ajattelemalla ääneen. En koe, että esihenkilöasemassa minulla on ne oikeat tai parhaat ideat vaan kysyn muidenkin mielipiteitä. Yritän omalla esimerkilläni näyttää, että asioita voi tehdä myös muilla tavoilla kuin miten on totuttu tekemään.

Esikuva, jota ihailen

Pakko ihailla Henri Alènia ja kaikkea, mihin hänen firmassaan on taivuttu koronan aikana ja muutenkin. Esikuvanani pidän myös Bas Basin porukkaa. Olin siellä työharjoittelussa, ja sellaista välittämistä asiakkaasta ja työntekijöistä ei voi kuin ihailla. Kun keittiössä voidaan hyvin, se näkyy myös asiakkaalle.

Kerron muille ravintola-alasta

Tämä on todella mielenkiintoinen ala, jossa pääsee tutustumaan uusiin ruoanvalmistustekniikoihin, makuihin ja raaka-aineisiin. Onhan tämä fyysisesti raskasta, mutta eihän mikään ala ole täydellinen. Minulle tämä on ihan parasta, mitä voi tällä hetkellä olla.

LUE MYÖS: Omassa kahvilassa saa tehdä mitä haluaa – Tomi Oksasen päivät ovat pitkiä mutta palkitsevia


Maarit Kivilahti

 • 58 vuotta
 • Helsinki
 • Koulutus Tradenomi, kokki
 • Aiempi työkokemus Markkinointipäällikkö media-alalla

 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi