Kolumni

Riikka Mantilan kolumni: Lähiruualla on vipuvoimaa

Suomalainen ravintolaruokakulttuuri on ainutlaatuista ja arvokasta, raaka-aineemme puhtaita ja selkeitä. Ravintoloilla onkin ainutlaatuinen mahdollisuus muokata suomalaista ruokajärjestelmää kestävämmäksi tutustuttamalla asiakkaat uusiin ja kestävästi tuotettuihin raaka-aineisiin, makuihin ja ruuanvalmistusmenetelmiin.

Lähiruoka on vastuullista

Tällä hetkellä pinnalla oleva ruokatrendi suosii terveellistä ja vastuullista ruokaa. Terveellisyyden ohella huomio kiinnittyy yhä enemmän myös ruuan makuun, raaka-aineiden alkuperään ja turvallisuuteen. Pandemian jäljiltä ruuan ja raaka-aineiden turvallisuutta arvostetaan entistäkin enemmän. Asiakkaat haluavat tietää, mistä ruoka tulee, ja ovat myös valmiit maksamaan enemmän puhtaista suomalaisista raaka-aineista.

Lähiruualla on myyvä tarina

Raaka-aineiden paikallisuutta ja jalostuksen läheisyyttä tuodaan usein esille myös ravintolan markkinoinnissa. Hienoa on myös se, miten kokit ja tarjoilijat saattavat raaka-aineiden ja ruokalajien syntytarinat asiakkaiden tietoisuuteen. Lähiruuan käytöllä on laajempiakin vaikutuksia paikalliseen hyvinvointiin ja tulevaisuuteen esimerkiksi työllisyyden ja yrittämisen näkökulmasta. Lähituotteiden tekijät myös tunnetaan, jolloin tuotteet saavat juuret ja kasvot.

Lähiruoka on paikallista

Mitä lähempänä asiakkaita yri­tys ja sen tuotanto ovat – niin digitaalisesti kuin maantieteellisesti – sitä läpinäkyvämpi on tuotteen ketju raaka-aineesta lautaselle. Paikallisilla tuotteilla on siis ruokakult­tuuria monipuolisesti rikastuttava, uudistava ja ilmentävä rooli. Myös jokaisella ravintolalla on oma tyyli tuoda esiin paikallinen ruokakulttuuri.

Lähiruoka on kiinni sesongissa

Sesongin mukaiset ruokalajit ravintolan ruokalistalla ovat tärkeitä, jotta emme unohda niitä. Vaihtuvien ruokalistojen lisäksi sesongit näkyvät ravintoloissa usein esimerkiksi teemaviikoin. Suomen neljä vuodenaikaa vaikuttavat raaka-aineiden laatuun, makuun, saatavuuteen ja hintaan. Sesongin aikana raaka-aineiden saatavuus on erinomainen, laatu ensiluokkainen ja hintapiste kannattava. Kun tarjoat jokaisen vuodenajan parhaita raaka-aineita, asiakkaasi syövät monipuolisemmin ja terveellisemmin. Samalla pääset testaamaan uusia makuja ja saat kustannustehokkaasti vaihtelua ruokalistalle. Sesonginmukaisen lähiruuan valinta on usein myös hiilijalanjäljeltään vihrein, sillä raaka-aineita ei kuljeteta tuhansien kilometrien päästä. Lähiruokaa suosimalla ravintolasi kulutuksen vaikutuksista on siis helpompi kantaa vastuu.

Lähiruoka-ajattelu on jatkumo

Nykyinen lähiruoka-ajattelu on jatkoa suomalaiselle ravintolaruokaperinteelle. Ruokakulttuuri ja sesongin ruokalajit syntyvät niistä aineksista, joita kulloinkin on saatavilla. Oman alueen maut, raaka-aineet ja ruokaperinteet tulevat tutuiksi ja säilyvät keskuudessamme sukupolvelta toiselle. Kun lapsena oppii, mistä ruoka tulee ja kuka sen valmistaa, osaa aikuisena arvostaa ruokaa ja sen tekijöitä. Lähellä tuotettu ruoka toimii siis parhaimmillaan oman ruokaperinteen ja identiteetin vahvana vahvistajana.

LUE MYÖS: Riikka Mantilan kolumni: Hyvä pomo!

LUE MYÖS: ”Liian erikoinen” ravintola Nokka alkaa vihdoin saada tunnustusta – Ari Ruoho pitää kiinni ideologiastaan

LUE MYÖS: Eurooppalaisia ruokavaikuttajia lennätettiin ja saunotettiin Suomessa – näin suomalaisiin raaka-aineisiin ja tuotteisiin suhtauduttiin


Kirjoittaja Riikka Mantila on restonomi YAMK ja Suomen Keittiömestarit ry:n Young Chefs Clubin mentori.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi