Syrjintä

Keittiömestari Karoliina Jaakkola: Virossa olen ensimmäistä kertaa naisena joutunut todistelemaan osaamistani

Karoliina Jaakkolasta piti tulla ammattijääkiekkoilija ja liikunnanopettaja, mutta loukkaantumiset pakottivat etsimään toisen uran. KUVA Elena Kovpak

Historiallinen Maidlan kartano kylpee maaliskuun auringossa Raplamalla Keski-Virossa, noin tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Kartanon entisessä palvelijoiden talossa toimii ravintola Soo, jonka keittiötä johtaa suomalainen keittiömestari Karoliina Jaakkola.

Jaakkola on viihtynyt Virossa muutaman vuoden ajan. Alun perin hän saapui Tallinnaan talvella 2022 järjestämään helsinkiläisen ravintola Inarin pop up -tapahtumaa yhdessä keittiömestari Kim Mikkolan kanssa.

”En vielä silloin asunut virallisesti Virossa, mutta täällä silti olin. Työskentelin myös Kimin johtamassa ravintolassa Tallinnan Noblessnerissa. Sieltä irtisanouduin jo ennen kuin ravintola sulki ovensa, sillä halusin tehdä jotain muuta”, Jaakkola kertoo Avecmedialle.

Masterchef Suomi -ohjelman tuomareihin kuuluva Kim Mikkola on ollut viime viikkoina kohun keskellä Suomessa, kun Helsingin Sanomat uutisoi hänen käyttäytyneen urallaan törkeästi työkavereitaan kohtaan.

Karoliina Jaakkola työskenteli Mikkolan kanssa tiiviisti vuosina 2021–2023, ensin ravintola Inarissa ja sitten Tallinnassa.

”En voi tietenkään kommentoida muuta kuin omaa kokemustani, mutta tuntui tosi omituiselta lukea tästä aiheesta noin rajua tekstiä. Minun kokemukseni Kimin kanssa työskentelystä on ollut todella positiivinen”, Jaakkola kertoo.

”Inarissa työskennellessäni puhuimme ja puhumme edelleen todella avoimesti alan kipukohdista ja meidän kaikkien kokemuksista – positiivisista ja negatiivisista – ja ne olivat pirun hienoja hetkiä. Toisiamme kuuntelemalla pystyimme integroimaan parempia käytäntöjä meidän päivittäisiin operaatioihimme ja näin tekemään duunista kaikille paljon mielekkäämpää”, hän jatkaa.

Ulkomailla työskennellessään Jaakkola on nähnyt myös toisenlaista ravintolakulttuuria, jossa pelolla johtaminen on arkea.

”Olen itse ollut nuorempana ulkomailla työskennellessäni myös keittiöympäristöissä, jossa julkinen nöyryyttäminen ja fyysinen väkivalta on ihan arkea. Oli tosi hienoa, että vaikka Inarissa tehtiin töitä kovan paineen alla, se oli yksi niistä harvoista paikoista, missä olen päässyt tekemään töitä todella korkealla tasolla ilman sitä myrkyllisyyttä, mitä oli muualla kokenut. Koen, että asiasta tulisi avoimesti keskustella, mutta en näe tarpeelliseksi julkisesti keskittyä yksittäisen henkilön menneisyyteen”, Jaakkola sanoo.

Hankalat vanhemmat miehet

Karoliina Jaakkola on työskennellyt nyt vuoden verran ravintola Soossa. Ravintola on osa Maidla Nature Resort -vierailukohdetta, joka yhdistää luonnonrauhaa ja luksusta ja tarjoaa majoitusta. Ravintola Soo on auki torstaista lauantaihin. Syömään voi tulla ilman yöpymistäkin, kunhan varaa pöydän.

Ravintola Soo sijaitsee historiallisen Maidlan kartanon vanhassa palvelijoiden rakennuksessa. KUVA Thea Ekholm

Työmahdollisuus ravintola Soossa avautui alkuvuodesta 2024, kun Maidla Resortin toimitusjohtaja Katrily Purga tarjosi Jaakkolalle paikkaa.

”Pohdin tuolloin, jäisinkö Viroon vai lähtisinkö muualle, esimerkiksi Uuteen-Seelantiin, jossa olin aiemmin työskennellyt. Tulin kuitenkin käymään Soossa ja tein täällä yhden guest chef dinnerin. Sen jälkeen päätin jäädä.”

Jaakkola on yksi harvoista naiskeittiömestareista niin Suomessa kuin Virossakin. Minkälaista on työskennellä naispuolisena ja vielä suomalaisena keittiömestarina Virossa?

”Vihaan kysymystä naiskeittiömestarina olemisesta, sillä omalla urallani naiseudella ei ole ollut mitään merkitystä, työskentelinpä sitten Suomessa tai ulkomailla. Töissä minua on aina kohdeltu ihan samalla tavalla kuin muitakin,” Jaakkola sanoo napakasti.

Virossa naisten ja miesten roolit ovat niin yhteiskunnassa kuin työelämässäkin perinteisemmät kuin Suomessa. Sen Jaakkolakin on huomannut.

”Täällä on ensimmäistä kertaa tarvinnut vähän enemmän todistella omaa osaamistaan. Itseäni vanhemmat miehet ovat olleet vähän hankalia, ja niille on pitänyt parikin kertaa sanoa, ennen kuin uskovat.”

Suomessa Jaakkola on aina kokenut olevansa samalla viivalla miesten kanssa.

”Minua ei ole kohdeltu mitenkään huonosti. Ehkä vähän hellemmin silloin kun olin nuorempi. Tytölle ei keittiössä huudettu ihan samalla tavalla kuin mieskollegoille, mutta sukupuolen takia kukaan ei ole koskaan epäillyt, ettenkö osaisi tätä hommaa,” Jaakkola toteaa.

Neuvoja nuorille

Karoliina Jaakkola on vasta 29-vuotias, mutta jo monella mittarilla menestynyt. Jotain hän on siis urallaan tehnyt oikein. Mitä vinkkejä hän antaisi nuorille, jotka haluavat tulla alalle?

Virossa suomalaisia keittiömestareita pidetään osaavina, mutta vähän ylimielisinä. Jaakkolan mukaan keittiössä pitää useammin todistella sitä, että on hyvä tyyppi. KUVA Iris Kivisalu

”Kannattaa pitää mielessä, että jos joku sanoo, ettei noin voi tehdä, niin ei välttämättä kannata kuunnella. On yleistä, että nuorille, jotka eivät vielä osaa jotain, sanotaan ettei sinusta tule ikinä mitään. Sitä ei kannata kuunnella, vaan jatkaa omalla tyylillään. On monia tapoja tehdä asioita,” Jaakkola sanoo.

Lisäksi Jaakkola kannustaa opiskelemaan kemiaa ja hankkimaan työkokemusta pikaruokaravintolasta.

”Kemian tajuaminen auttaa kokatessa ymmärtämään perusasiat, kuten mitä lämpö tekee eri raaka-aineille. Pikaruokaravintolassa puolestaan oppii organisointikykyä, ajoittamista ja askelten minimoimista,” Jaakkola naurahtaa.

Mutta ennen kaikkea Jaakkola kannustaa nuoria huolehtimaan omista rajoistaan ja jaksamisestaan.

”Itsensä voi polttaa loppuun vuodessa, jos vaan tekee kaiken mitä käsketään ja joustaa aina. Se on nuorten työhalukkuuden ja oppimisen väärinkäyttöä. Ravintolallehan se on hyvää bisnestä, jos joku haluaa tehdä ilmaista duunia. Itse en sellaista anna tapahtua. Meillä pidetään kiinni vapaapäivistä.”

Virolaista comfort foodia

Maaliskuussa 2024 työskentelynsä ravintola Soossa aloittanut Jaakkola uusi ensi töikseen ravintolan edellisvuonna saaman Michelinin vihreän tähden.

”Uskon, että tähden säilyttämiseen vaikutti tekemäni kehitystyö ja ravintolan konseptin vieminen lähemmäs fine diningia. Aloitettuani täällä viime vuonna olemme kehittäneet illalliskonseptia huomattavasti eteenpäin. Olemme kehittäneet niin salityöskentelyä, ruoan esillepanoa, astioita kuin juomavalintojakin.”

Karoliina Jaakkola yhdistelee rohkeasti raaka-aineita. Tämä jälkiruokapiiras on tehty kurkusta ja fenkolista. KUVA Karoliina Jaakkola

Vihreän tähden voi saada ravintola, joka on sitoutunut vastuullisiin ja kestäviin, ympäristöä säästäviin käytäntöihin. Jaakkolalle kestävät valinnat sekä sosiaalinen vastuu ovat kokin työssä tärkeitä ja näkyvät myös ravintola Soon arjessa.

”Valtaosa raaka-aineita tulee tästä ihan läheltä ja ostamme ja vaihdamme tuotteita myös naapuritilojen kanssa. Esimerkiksi viime syksyn paikallinen vanha herra tuli koputtamaan ovelle ja myymään keräämiään karpaloita. Ostin ne heti ja kysyin, että voisiko hän poimia lisää. Lisäksi annamme osan biojätteistämme lähistöllä sijaitsevalle kanalalle ja saamme sen omistajalta sitten joskus perunoita tai kurkkua.”

Ravintola kasvattaa kesäaikaan paljon kasviksia ja yrttejä itse. Kartanon pihapiirissä kasvaa myös pähkinäpensaita ja omenapuita. Syksyllä kaikki mahdollinen sato säilötään talteen talven varalle.

Paikallisista raaka-aineista Jaakkola tykkää valmistaa ruokia, jotka aiheuttavat keskustelua. Hän on esimerkiksi tehnyt annoksiin koristeita, jotka ovat saaneen inspiraationsa historiallisen kartanon hanoista. Menusta löytyy myös jälkiruoka, jonka raaka-aineina ovat kurkku ja fenkoli – ei ihan perinteinen ratkaisu.

”Juttelen paljon virolaisten ystävieni kanssa siitä, mitä he arkena syövät kotona ja mikä on heille comfort foodia. Sieltä saan tietoa siitä, mitkä asiat kuuluvat tähän ruokakulttuuriin. Haluan niistä pitää jossain määrin kiinni, ettei ruoissa lähdetä ihan laukalle.”

Lue juttu: Ravintola-ammattilaisilta suorat sanat alan ummehtuneesta työkulttuurista – ”En syytä ketään, joka ei ole uskaltanut pistää vastaan”

Ravintola Soon maksimikapasiteetti illalliselle on 18 henkeä. Taloudellisesti haastavinakin aikoina kattaus on suhteellisen helppo saada täyteen. Valtaosa asiakkaista on tallinnalaisia ja ulkomaisia turisteja. KUVA Iris Kivisalu

Lue juttu: Kolumni: Michelin-opas ei hyväksy väkivaltaa – paitsi jos se tapahtuu kulisseissa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi