KUVAT Olga Viljakainen, Timo Porthan

Viinikulttuuri on murroksessa

Viininkulutus laskee etenkin nuorten aikuisten keskuudessa, sanotaan. Suomessa on kuitenkin nähtävillä omanlaisensa viinibaaribuumi.

Vierailin Saksassa Düsseldorfissa kansainvälisten viinimessujen ennakkotapahtumassa. Siellä kerrottiin, että arvostettu, Euroopan suurimpiin viinitapahtumiin lukeutuva Prowein aikoo uudistua, sillä koko viiniala on murroksessa. Yleisiä huolenaiheita ovat kulutustottumusten muutos ja eritysesti nuoremman sukupolven vähäinen kiinnostus viinejä kohtaan. Maailma muuttuu, ja alan on muututtava sen mukana.

Helsingin ravintolakenttää katsoessa on vaikea uskoa, etteikö nuoria kiinnostaisi viinit. Reilun vuoden sisällä kaupunkiin on avattu useita uusia viinibaareja, jotka ovat erityisesti nuorten aikuisten suosiossa. Moni niistä on erikoistunut luonnonmukaisesti tuotettuihin alkuviineihin tai on vähintäänkin ottanut niitä osaksi valikoimaansa. Pet natista ja oransseista viineistä on tullut kaupunkilaisnuorten trendijuomia.

Kun kerroin itävaltalaisille toimittajakollegoilleni Helsingin eläväisestä viinibaarikulttuurista ja siitä, että erityisesti alkuviinit houkuttelevat nuoria aikuisia viinien pariin, he olivat innoissaan. Itävallassa alkuviinikulttuuri suorastaan kukoistaa. Nuoret viinintuottajat suhtautuvat viineihinsä intohimoisesti, ja alkuviineihin ovat ihastuneet myös ravintoloitsijat. Itävallasta on kuulemma vaikea löytää korkeatasoista ravintolaa, josta ei alkuviinejä saisi, sillä ne toimivat niin oivallisesti ruokajuomina.

Itävallassakin alkuviinejä nauttivat eniten nuoret aikuiset: 20–30-vuotiaat z-sukupolven edustajat. Sitä vanhemmat valitsevat mieluummin tuttuja ja turvallisia viinejä, mutta niitäkin yhä harvemmin.

Alkuviinit jakavat vahvasti mielipiteitä, mutta niitä ei kannata ylenkatsoa. Ne voivat toimia porttina viini- ja ravintolaharrastukseen nuorille sukupolville, jotka hakevat ravintoloista rohkeasti ja uteliaina uusia elämyksiä.

Lue myös: Sommelier Natalie Hayashi tuntee nuorten aikuisten viinimaun

Lue myös: Nuoret aikuiset juovat nyt natuviinejä – mitä alkuviinit oikein ovat?

Lue myös: Momentine Wine Bar tarjoaa slovakialaisia ja unkarilaisia viinejä

Lue myös: Viinibaari Pinocchiossa keskittyy hyvin viineihin ja hauskanpitoon – lasillisen saa alle 9 eurolla

Lue myös: Viinibaarit valtasivat Helsingin lippakioskit